Ubuntu 11.04

A Canonical hivatalosan is bejelentette, hogy az ütemtervnek megfelelően április 28-án, vagyis ezen a héten csütörtökön megjelenik az Ubuntu 11.04-es kiadása. A Mogorva Mormota az elmúlt fél évben folyamatosan követte a Natty Narwhal fejlődését, és részletesen beszámolt szinte minden újdonságról, így az oldal állandó olvasói valószínűleg meglehetősen pontos képpel rendelkeznek arról, hogy mi várható a hamarosan megjelenő új kiadásban. Mégis érdemes talán egyetlen cikkben összefoglalni, hogy pontosan mire is számíthatunk az Ubuntu 11.04-ben.


A legfontosabb újdonság egyértelműen a Unity bevezetése. Az új felhasználói felület megjelenését az okostelefonok és táblagépek inspirálták, de a fejlesztők természetesen maximálisan figyelembe vették a klasszikus felépítésű számítógépek adottságait is. A Unity egyaránt jól használható egérrel és billentyűzettel, valamint multi-touch érintőképernyővel is. A felületen kiemelt szerepet kap a képernyő bal oldalán megjelenő indítópanel, ahol az alkalmazásokhoz tartozó ikonok jelennek meg. Az indítópanelen rögzíthetők az ikonok, így a kedvenc alkalmazásainkat mindig ugyanott találjuk, függetlenül attól, hogy fut-e éppen, így egy idő után már gondolkodás és keresgélés nélkül, automatikus mozdulattal fogjuk elérni a leggyakrabban használt programokat. Az indítópanelen az ikonokat billentyűkombináció segítségével, a Super és a hozzá tartozó számbillentyű lenyomásával is elérhetjük, így közvetlenül válthatunk bármelyik futó alkalmazásra, elfelejthetjük a hosszas Alt+Tab nyomkodást.

Az alkalmazásokat és fájlokat a dash elnevezésű egységes keresőfelület segítségével érhetjük el legegyszerűbben. Ez a Zeitgeist technológiára támaszkodik, amely naplózza a különféle aktivitásainkat. Ennek megfelelően programok keresésénél a gyakrabban használtakat helyezi előrébb, a fájlokat pedig időrend szerinti bontásban jeleníti meg. Az alkalmazásokra nem csak név alapján kereshetünk: a „csevegés” kulcsszó beírásakor például az Empathy csevegőklienst ajánlja fel a Unity. Az alkalmazásböngésző a már telepített alkalmazások mellett a Szoftverközpontból elérhető programok között is keres. A dash a felső panelen az Ubuntu logóra kattintva, vagy Super billentyű rövid lenyomásával érhető el. Az alkalmazásböngésző a Super+a, míg a fájlböngésző a Super+f billentyűkombinációk lenyomásával is megjeleníthető.

A fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a Unity a lehető leghatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló képernyőfelületet. A képernyő bal oldalán lévő indítópanel automatikusan elrejtőzik, ha egy ablaknak szüksége van a helyre. Ha szeretnénk megjeleníteni az elrejtőzött indítópanelt, egyszerűen húzzuk a képernyő bal széléhez az egeret, vagy nyomjuk le hosszan a Super billentyűt. Az indítópanel nem jelenik meg azonnal, ha az egér a képernyő bal széléhez ér, elkerülendő a véletlen megjelenítést. Ha azt szeretnénk, hogy késlekedés nélkül jelenjen meg, egyszerűen húzzuk az egeret a képernyő bal felső sarkába. A rendelkezésre álló képernyőfelületet tovább növeli, hogy az alkalmazásokhoz tartozó menü az ablak címsora alól átkerült a felső panelre. A felső panelen alapból az aktív alkalmazás neve olvasható, az egeret ide húzva megjelenik az ablakhoz tartozó menü. Tovább növeli a rendelkezésünkre álló hasznos területet a lebegő görgetősáv, vagyis az overlay scrollbar.

Az Ubuntu Szoftverközpontba bekerült az alkalmazások pontozásának és szöveges értékelésének lehetősége. A felhasználók így megoszthatják egymással tapasztalataikat, és megkönnyíthetik egymás számára a megfelelő program megtalálását. Az Ubuntu One fájl- és adatszinkronizációs megoldás új konfigurációs felületet kapott, valamint gyorsabb lett a fájlok és mappák szinkronizációja. A korábban használt Rhythmbox zenelejátszót az új kiadásban a Banshee váltotta. A zenelejátszóhoz kapcsolódó Ubuntus fejlesztések megmaradtak, vagyis az Ubuntu One Music Store zeneáruház közvetlenül elérhető a lejátszóból, és továbbra is lehetőségünk van a lejátszás elindítására és leállítására, valamint a számok közötti váltásra a felső panelen lévő hang indikátor segítségével. Az új kiadásban pedig már a lejátszási listáinkat is elérhetjük közvetlenül innen.

Már csak néhány nap választ el minket a Natty Narwhal megjelenésétől. Az új kiadás hamarosan letölthető lesz a tükörszerverekről, az Ubuntu 10.10-et használók számára pedig a rendszer fel fogja ajánlani a frissítés lehetőségét, ahogy azt már eddig is megszokhattuk. A Canonical sajtóközleménye szerint pedig most először az érdeklődők az ubuntu.com oldalról elérhető online felületen, közvetlenül a böngészőből is kipróbálhatják majd az Ubuntu 11.04-et.

Címkék: , ,

A cikkhez nem lehet hozzászólni.