Kubuntu 11.04 előzetes

Alig két hét van hátra az Ubuntu következő kiadásának, a Natty Narwhalnak a megjelenéséig. A fejlesztési időszak ezen szakasza jó alkalmat kínál arra, hogy teszteljük a már majdnem végleges rendszer azon változatait, melyekről eddig nem jelent meg komolyabb leírás ebben a ciklusban. Egy hete mutatta be a Mogorva Mormota az Ubuntu hamarosan megjelenő következő kiadásának Xfce felületre épülő változatát, a Xubuntu 11.04-et, ezen a héten pedig a KDE asztali környezetre épülő Kubuntu 11.04 kerül sorra.


A Kubuntu az egyik legrégebbi Ubuntu változat: első kiadása 2005 áprilisában, az Ubuntu 5.04-gyel egyidőben jelent meg. A Natty Narwhalban a KDE SC (Software Compilation) legújabb, április 6-án kiadott 4.6.2-es verziója kapott helyet. Az alapértelmezett felület egy panelt használ, mely az alsó sávban kapott helyet. A panel bal szélén van az alkalmazásindító, mellette a legfontosabb mappák elérésére szolgáló ikon, majd a munkaterület-váltó. Az alsó panel legnagyobb részét az ablakváltó gombok foglalják el, ettől jobbra az asztal megjelenítésére szolgáló ikon, és az értesítésgyűjtő kapott helyet. A panel jobb szélén az üzenetgyűjtő, a vágólap, a hangerőszabályzó, a bluetooth, az akku, a hálózatkezelő és a rejtett ikonok megjelenítésére szolgáló gomb látható. A sort végül az óra zárja. Természetesen a rendszer megjelenése igényeinknek megfelelően maximálisan testre szabható. Ehhez rengeteg különböző widget áll rendelkezésünkre, melyeket szabadon helyezhetünk el a felületen.

Míg az Ubuntu fejlesztői több területen is jelentősen eltértek az upstream GNOME-tól (erre a leglátványosabb példa maga a Unity felület), addig a Kubuntu fejlesztői az upstream KDE SC környezetet szállítják, beleértve az alapértelmezett témát, sőt, a háttérképet is. Ezzel azonban nincs semmilyen probléma, hiszen az upstream KDE rendkívül igényes megjelenésű. A KDE ablakkezelője, a KWin a Compizhoz hasonlóan látványos effektusok megjelenítését teszi lehetővé, kihasználva a hardveres gyorsítás nyújtotta lehetőségeket. A KWin képes grafikus gyorsítás nélkül is működni, sőt, a két üzemmód között gyorsan váltani, így ha a gépünket túlságosan leterhelik az effektusok, egy pillanat alatt kikapcsolja azokat, hogy mi gördülékenyen folytathassuk a munkát.

A Kubuntu nem csak felületében tér el az Ubuntutól: a KDE egy komplett asztali környezet, saját alkalmazásokkal. A rendszer alapértelmezett böngészője a WebKit motorra épülő Rekonq, az ismerőseinkkel a Kopete csevegőkliens segítségével tarthatjuk a kapcsolatot, a zenéinket az Amarokkal hallgatjuk meg, filmeket a Dragon Playerrel nézhetünk, a PDF dokumentumok olvasására az Okular szolgál. Ezek a programok hasonló funkciókkal rendelkeznek, mint a GNOME asztali környezetben megtalálható megfelelőik. Vannak persze Ubuntuból ismerős alkalmazások is, mint a LibreOffice irodai programcsomag, az alkalmazások menüből pedig közvetlenül telepíthető a Firefox böngésző.

A Natty Narwhal talán legfontosabb újdonsága, hogy érezhetően javult a KWin teljesítménye, valamint fejlettebbé vált a grafikus kártya képességeinek felismerésére szolgáló mechanizmus. A Dolphin fájlkezelőben egyszerűen megoszthatunk mappákat a Samba protokoll segítségével: egyszerűen csak kattintsunk jobb egérgombbal a megosztani kívánt mappára, majd a tulajdonságoknál a Megosztás fülön beállíthatjuk a megosztást. A rendszer a Samba szerver telepítését is rögtön felajánlja, ha ezt még nem tettük meg korábban. Integrálták a nyelvi támogatás telepítésére és konfigurálására szolgáló eszközt a lokalizációs beállítások közé. Az új kiadás az Ubuntu által is használt GStreamer multimédia keretrendszerre támaszkodik a különféle zenei- és videofájlok lejátszása során.

A hamarosan megjelenő Kubuntu 11.04 egy igazán jól sikerült kiadásnak ígérkezik. A KDE 4.6.2 mára egy igazán kiforrott asztali környezetté vált, rengeteg lehetőséggel és szolgáltatással, és magas színvonalú alkalmazásokkal. A KWin fejlesztéseinek köszönhetően pedig a felület nem csak szép, de gyors is, így igazán öröm vele dolgozni.

Címkék: , ,

A cikkhez nem lehet hozzászólni.