H.264 vagy WebM?

A Google alig több mint fél éve, 2010. május 19-én, a Google I/O 2010 konferencia első napján jelentette be a WebM projektet. A WebM a VP8 videokodek, a Vorbis hangkodek és a Matroska médiakonténer összekapcsolásával létrejött, teljesen szabad videoformátum, amely utat nyithat a HTML5 video elterjedésének. A projektről a Mogorva Mormota már a bejelentés napján beszámolt.


A WebM legfőbb konkurenciája a H.264 formátum, melynek szabadalmait az MPEG LA birtokolja. Bár a H.264 széles körben elterjedtnek számít, és rengeteg eszköz nyújt hozzá hardveres támogatást (például médialejátszók, okostelefonok, táblagépek), nem tekinthető szabad formátumnak, így az Ubuntu is csak a megfelelő csomagok telepítése után támogatja. A H.264 jogtulajdonosa tavaly augusztusban, nem sokkal a WebM formátum bejelentése után ígéretet tett arra, hogy a formátum internetes felhasználása ingyenes marad szabadon elérhető tartalmakra a szabadalom lejártáig, ez azonban továbbra sem jelenti automatikusan, hogy a kodek terjesztése és felhasználása is ingyenes maradna. Azoknak a szolgáltatóknak, amelyek fizetős tartalmakat kínálnak (ilyen például Hulu), továbbra is fizetniük kell a formátum használatáért.

A WebM formátum, bár alig néhány hónapja jelent meg, máris széles körű támogatásnak örvend: alapból támogatják a Google Chrome, az Opera és a hamarosan megjelenő Firefox 4 böngészők, az Ubuntuban is használt GStreamer keretrendszer, sőt, a kodeknek még egy független, de kompatibilis implementációja is létezik az FFmpeg fejlesztők jóvoltából. Tavaly novemberben pedig arról számolt be a Softopedia, hogy a YouTube videóinak 80%-át már átkonvertálták WebM formátumba. Persze a WebM ma még nem tart ott, ahol a H.264, így például hiányzik a hardveres támogatás a különféle mobil eszközökből, azonban idővel ez a helyzet valószínűleg változni fog.

A WebM formátum gyors sikere elsősorban a Google különleges helyzetéből fakad, hiszen a YouTube videómegosztónak, a Google Chrome böngészőnek és az Android mobil platformnak köszönhetően a teljes spektrumon jelen vannak. A Chromium blogon január 11-én megjelent hír azonban még így is sokakat meglephetett: a bejelentés szerint néhány hónapon belül a Google Chrome böngészőből eltávolítják a H.264 formátum támogatását, így az kizárólag a nyílt és szabad WebM formátumot támogatja majd alapból, hasonlóan a Mozilla Firefoxhoz. A döntés biztos erősen megosztja majd a felhasználókat, és meglehetősen kockázatos is, hiszen jelen pillanatban az online elérhető videotartalmak jelentős része H.264 formátumban van kódolva, hosszú távon viszont nagy lökést adhat a nyílt formátum terjedésének. Ez pedig mindenképpen örömteli fejlemény lenne a szabad szoftverek hívei számára.

Címkék: , , ,

A cikkhez nem lehet hozzászólni.