Chromium Web Apps

A Google böngészője, a Chrome, valamint annak szabad változata, a Chromium egyre nagyobb népszerűségnek örvend a GNU/Linux felhasználók körében: jól mutatja ezt, hogy a Mogorva Mormota olvasóinak immár 25%-a használja ezt a böngészőt, így második helyen áll az 52%-os Firefox mögött. A Chromium rendkívül dinamikusan fejlődik, ez pedig különösen jól követhető lehet azok számára, akik a napi frissítésű PPA tárolót használják. Ebben a közelmúltban több új fejlesztés is megjelent. A leglátványosabb az új, egyesített menü, van azonban egy másik, kevésbé szembeszökő újdonság is: ez a web alkalmazások támogatása.


A Web alkalmazások valójában weboldalak, amelyek egy külön kis fülön jelennek meg a böngészőben: ezeknél a lapoknál azonban hiányzik az url sáv, illetve a navigációs gombok. Így az ebben futó oldalak kicsit olyan hatást keltenek, mintha önálló alkalmazások lennének. Ennek megfelelően ez elsősorban olyan szolgáltatásoknál érdekesek, amelyek eleve szinte alkalmazásként működnek: vagyis például a GMail, a Google Docs, a Google Calendar, a Twitter és az Identica. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a funkció elsősorban a Google Chrome OS rendszer esetében lehet majd érdekes. Vélhetően a dolog igazán akkor tud majd jól működni, hogy ha ezek a web alkalmazások a Chrome OS-ben offline is elérhetők lesznek részlegesen, vagyis ahhoz, hogy visszanézzük a korábbi identica üzeneteinket, vagy szerkesszünk egy dokumentumot, nem lesz szükségünk feltétlenül élő netkapcsolatra.

A Chromium Web alkalmazásokat egyszerűen kipróbálhatjuk, ha a napi frissítésű változatot használjuk. Ehhez a programot a chromium-browser --enable-apps paranccsal kell elindítanunk. A Chromiumban alapból nem található egy web alkalmazás sem, de szerencsére egyszerűen beszerezhetjük ezeket, vagy akár csinálhatunk is magunknak. A beszerzésre több lehetőségünk is van: az egyik az, hogy letöltjük a Chrome Dev csatornáról a Google Chrome unstable változatát, telepítjük, így a /opt/google/chrome/resources mappában találhatunk három web alkalmazást, a GMailhez, a Google Docshoz és a Google naptárhoz. Ezeket úgy telepíthetjük, hogy a Chromium Extensions menüjében rákattintuk a Developer mode gombra, majd a Load unpacked extension… funkciót használva elnavigálunk a megfelelő mappába, és telepítjük a kiegészítőt.

Szerencsére van ennél egyszerűbb módszer is: DownloadSquad oldalán találhatunk rengeteg kiegészítőt crx formátumban (köztük azokat is, amelyek a Google Chrome-ban vannak). Ezeket egyszerűen csak le kell töltenünk, majd ráhúznunk a böngészőre, így máris használhatók. Ha pedig valamihez nem találunk web alkalmazást, mi magunk is rendkívül könnyen elkészíthetjük azt, egy másikat alapul véve. Mintaként használhatjuk azokat, amelyek a /opt/google/chrome/resources mappában találhatók, vagy kibonthatunk egy crx fájlt. A crx valójában egy speciális zip fájl, így csak át kell neveznünk a kiterjesztést, és ezután egyszerűen kitömöríthetjük. Kitömörítés után keressük meg a manifest.json fájlt, majd szerkesszük át értelemszerűen. Miután ezzel végeztünk, cseréljük le a png formátumban tárolt négy ikont. Ezek mérete 128×128, 48×48, 32×32 és 24×24 pixel. Majd ha mindennel kész vagyunk, a Chromium Extension menüjében nyissuk meg ismét a Developer mode-ot, kattintsunk a Pack extension… gombra, nyomjuk meg az Extension root directory melletti Browse… gombot, és navigáljunk el a mappába, ahol a kiegészítőnk van, majd kattintsunk az OK gombra. Ekkor létrejön a saját, crx formátumú kiegészítőnk, amit egyszerűen behúzva a böngészőbe máris telepíthetünk.

A most elérhető web app kiegészítők bár jól néznek ki, egyelőre nem igazán nyújtanak olyan plusz szolgáltatást, ami miatt feltétlenül érdemes lenne azonnal elkezdeni használni őket. A legfőbb előnye jelen pillanatban az a webalkalmazásoknak, hogy ezek használatakor nem jelenik meg a böngészősáv, így szinte a teljes böngészőablakot kitölti a weboldal, ez pedig hasznos lehet egy szűkös képernyővel rendelkező netbook esetében. Ugyanakkor bizonyos weboldalaknál, mint például az Identica vagy a Launchpad, a rutinos felhasználók gyakran használják ki azt, hogy az URL-ek logikusan épülnek fel, így nem kell feltétlenül linkeket követnünk, közvetlenül is elérhetjük a megfelelő aloldalt a cím begépelésével. Így bár valóban egyszerűen lehet egy Identica vagy Launchpad web appot csinálni, de nem biztos, hogy hatékonyabb lesz, mintha simán weboldalként nyitnánk meg ezeket. Mindez azonban még csak a kezdet, és szinte biztosra vehető, hogy a jövőben nagyon izgalmas dolgokat láthatunk majd web appokkal megvalósítva.

Címkék: , , ,

A cikkhez nem lehet hozzászólni.