Android alkalmazások Ubuntun

Hétfőn kezdődött az Ubuntu fejlesztők találkozója, vagyis az Ubuntu Developer Summit (UDS). Az eseményre évente kétszer, a fejlesztési ciklus elején kerül sor: az előzőt tavaly december elején tartották a Google főhadiszállásán, a kaliforniai Mountain View-ban. Az aktuális találkozó helyszíne ezúttal Spanyolország, Barcelona. Az UDS-ek talán a legizgalmasabb szakaszai egy-egy fejlesztési ciklusnak, hiszen ilyenkor határozzák meg az új kiadáshoz kapcsolódó célokat. Bár még fele hátra van a találkozónak, azonban már most sok érdekes hírt hallhattunk. Ezek közül is talán a legizgalmasabb az, hogy a következő Ubuntu kiadás, a Karmic Koala várhatóan képes lesz a Google Android platformjára írt alkalmazások futtatására.

Az Android egy Linux kernelen alapuló platform, amit a Google eredetileg okostelefonok számára fejlesztett ki. A szoftver a HTC G1 (más néven HTC Dream) készülékben debütált elsőként, és több gyártó is tervezi az erre épülő telefonok bevezetését. Sőt, nemrégiben olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a közeljövőben egyes netbookokon is megjelenhet.

Bár az Android alatt Linux kernel dolgozik, azonban ez nem azt jelenti, hogy ez is csak egy GNU/Linux disztribúció lenne: már csak azért sem, mert az Androidban nem találunk se GNU userlandet, se X11 kiszolgálót. Vagyis az Android sok tekintetben eltér az egyéb Linux-alapú rendszerektől, így az erre írt alkalmazások sem futtathatók egyszerűen a különféle disztribúciókon. Ma még ugyan nem számítanak általánosnak az Androidot használó készülékek, azonban a közeljövőben több gyártó is tervezi ezek bevezetését, és a piaci elemzők is arra számítanak, hogy hamarosan az egyik meghatározó szereplővé nőheti ki magát a Google ezen a piacon is.

Ahogy pedig egyre többen használnak majd Android-alapú eszközöket, a szoftverkínálatban is jelentős bővülés várható. Ha pedig a netbookokon is elterjed a rendszer, sok olyan alkalmazás születhet, amit más gépeken is szívesen futtatnánk. Ezt a várható igényt ismerték fel az Ubuntu fejlesztői, és így született meg az ötlet, hogy a Google Androidra írt alkalmazásokat tegyék futtathatóvá Ubuntun is. A tervről először az UDS-en beszéltek nyilvánosan. A hírről még hétfőn számolt be a WorksWithU független Ubuntus híroldal, majd nem sokkal később mások is beszámoltak róla, köztük az ars technica.

Az Ubuntu hivatalos Wiki oldalán pedig elérhetővé tették a specifikációt, ahonnan többet is megtudhattunk a tervekről. Mivel az Android nem egy X11-alapú rendszer, és saját környezetet használ, ezért az alkalmazások számára külön futtatókörnyezetet kell létrehozni, amit aztán elérhetővé tesznek Ubuntu alól. Ehhez az Android kernel bizonyos részeit be kell emeljék. Az Androidot újrafordítják a célkörnyezetnek megfelelően (x86, arm, stb. processzorra), és úgy módosítják, hogy különálló alkalmazásként tudjon futni a rendszerben. Az Android csomagfájlok (apk) kezelését a host végzi, hiszen a nyílt forráskódú Android nem tudja elérni a Google Apps szoftverforrást, ezért a telepítést az Ubuntuban kell megoldani.

Más módosításokra is szükség van az Androidon belül: el kell távolítani a hálózatért, a wifi kezeléséért, és az USB interfészért felelős részeket, hogy ezek ne akadjanak össze az Ubuntuval. Szükség van egy köztes rétegre, aminek segítségével az Android képernyőhívásai egy X11 ablakban jelennek meg. Jelenleg már létezik egy működőképes prototípus, ami képes alkalmazások futtatására, azonban még rengeteg tennivaló áll a fejlesztők előtt, hogy a Karmic Koalára valóban kényelmesen használható legyen.

Az operációs rendszer natív szolgáltatásai még nem elérhetők, így például nem férünk hozzá az USB-n csatlakoztatott eszközökhöz. Szintén hiányzik még az olyan személyes könyvtárak, mint mondjuk a Dokumentumok vagy Zenék közvetlen összekapcsolása. Nincs grafikus eszköz arra, hogy kapcsolatot teremtsünk az Androidon belüli, chroot-olt környezet, és a külső környezet között. Ki kell szórni azokat a kódrészleteket, amikre nincs szükség az alkalmazások futtatásához. Emellett még nincs megoldva, hogy a lokalizációs információkat (vagyis például a nyelvi beállításokat, dátumformátumot) az Ubuntu át tudja adni az Android futtatókörnyezetnek. Megoldásra vár az a probléma is, hogy minden egyes telepített alkalmazás új felhasználói azonosítót (UID) kap, így pedig könnyen igen nagyra nőhet a felhasználók száma, ami esetleg a későbbiekben problémákat okozhat.

Mint látható, az Android környezet Ubuntuba illesztése egyáltalán nem egyszerű feladat, és rengeteg problémát meg kell oldani ahhoz, hogy valóban jól működjön, és felhasználóbarát legyen. Figyelembe véve azonban a Google erejét és elszántságát, mindenképpen megéri a bele fektetett rengeteg munkát és energiát, hiszen ezzel a lépéssel várhatóan olyan alkalmazások tömege válik rövidesen elérhetővé Ubuntu alatt, amik egyébként nem futnak egy átlagos GNU/Linux disztribúción, vagy akár bármilyen más operációs rendszeren. Ez pedig egy újabb fontos érv lehet az Ubuntu mellett.

Címkék: , , ,

A cikkhez nem lehet hozzászólni.