Az openSUSE jövője

A SUSE az egyik legrégebbi, klasszikus Linux disztribúció. Az első kiadás még 1994-ben jelent meg, és azóta folyamatosan az egyik meghatározó disztró a piacon. A SUSE eredetileg egy német vállalkozás terméke, a név pedig a “Software- und System-Entwicklung”, vagyis “Szoftver- és Rendszerfejlesztés” kifejezés rövidítése. A kis német cég sokáig függetlenül működött, egészen addig, amíg 2003 végén a Novell felvárásolta. Ezt követően a fejlesztést a Novell vitte tovább, és ezzel hamarosan a Red Hat mellett a másik nagy vállalati Linux disztribúció státuszába került.

A disztribúció történetének mai napig egyik leginkább vitatott lépése 2006 novemberében került a nyilvánosság elé, amikor a Novell egy együttműködési megállapodást kötött a Microsofttal. Ez a megállapodás különböző területeken történő együttműködésről szól, mint például a virtualizáció, a szerverek webes felületen történő felügyelete vagy a dokumentum formátumok kompatibilitása. Az egyezség részeként a Microsoft a SUSE-t ajánlja ügyfeleinek, amennyiben azok Linuxot szeretnének használni valamilyen területen. Így állhatott elő az az elsőre meglehetősen groteszknek tűnő szituáció, hogy a Microsoft immár Linuxot is árul ügyfeleinek.

A Microsoft-Novell szerződés ugyanakkor rendelkezik egy szabadalmi záradékkal is: ennek a lényege, hogy a Novell védettséget élvez, és a Microsoft nem fogja támadni őket szabadalmakkal. Ugyanakkor ez a szerződés kizárólag a Novellre és ügyfeleire vonatkozik, vagyis a Microsoft továbbra is támadhatja a többi disztribúciót vagy éppen Linux felhasználót a szabadalmaival. Az ügy akkor óriási felháborodást váltott ki a szabad szoftveres közösségben, a Novell egy külön FAQ oldalon magyarázkodott, az FSF pedig emiatt elhalasztotta az akkor még nem végleges GPLv3 licenc kiadását, Eben Moglen, az alapítvány tanácsadója pedig úgy nyilatkozott a The Registernek adott interjújában, hogy “az a stratégiánk, hogy a GPL 3-at használjuk a szerződés ellen”. A szerződés motiválta a Boycott Novell weboldal létrejöttét is, ami ma az egyik legharcosabb védelmezője a szabad szoftverek ideájának. A megállapodást a Novell berkein belül is sokan ellenérzésekkel fogadták. Mark Shuttleworth a 2006. november 24-i blogbejegyzésében már arról írt, hogy az Ubuntu közösség örömmel fogadja a csalódott openSUSE fejlesztőket.

A szerződés ugyanakkor az első időkben kifejezetten nagy sikert hozott a SUSE-nek, a Novell már arról számolt be alig fél évvel később, a 2007 márciusi sajtóközleményében, hogy a Microsoft segítségével már több mint 40 ezer új SUSE Linux Enterprise Server előfizetésre tettek szert. A szerződésnek köszönhetően jelentős fejlesztések is beindultak, így például a Mono Project, ami a Microsoft-féle .NET framework nyílt forráskódú implementációja, valamint a Moonlight, ami a Microsoft Silverlight technológia nyílt forráskódú változata. Ugyanakkor mindkét projektre igaz, hogy jelentős lemaradással követik csak a Microsoft-féle referencia implementációkat, így a felhasználókban leginkább az olcsó és gyenge minőségű utánzat érzését keltik, ezzel mintegy támogatva azt a Microsoft-közeli körök által előszeretettel terjesztett érvet, hogy a szabad szoftverek évekkel le vannak maradva a kereskedelmi szoftverektől.

Ráadásul fontos kiemelnünk, hogy ezek ugyan nyílt forráskódú szoftverek, de szabadnak semmiképpen sem tekinthetők: a Microsoft több szabadalmat is birtokol mindkét technológiára. Bár a Novell a korábbi szerződésnek köszönhetően védettséget élvez, ez azonban más Linux disztribúciókra és azok felhasználóira nem vonatkozik, hacsak nem kötnek ők is külön megállapodást a Microsofttal. Vagyis míg a Novell nyugodtan használhatja ezeket a technológiákat, addig a többiek csak a Microsoft jóindulatában bízhatnak. Azt pedig, hogy erre mennyire is lehet számítani, nagyon jól mutatja, hogy a Microsoft nemrég szabadalmi pert indított a TomTom navigációs berendezéseket gyártó cég ellen. Rövid időn belül kiderült, hogy a perben szereplő 8 szabadalomból 3 kifejezetten a berendezésekben található Linux kernel implementációt érinti.

Bár a Novell számára a 2007-es év kifejezetten jól indult, azonban a közelmúltban sötét felhők kezdtek gyülekezni a vállalat felett. Nemrégiben már arról számolt be a cég vezetője, Ronald W. Hovsepian, hogy a Linuxos területen elért teljesítményük nem felelt meg a korábbi várakozásaiknak. Dana Blankenhorn, a ZDNet újságírója nemrégiben már azt kérdezte blogbejegyzésében, hogy szüksége van-e még a Microsoftnak a Novellre. A Novell nemrégiben közel 100 fő elbocsátását jelentette be a 4200 alkalmazottjából. A nehézségek már a vállalat legfelső vezetését is sújtják: Ron Hovsepian idén mindössze 6,9 millió dollárt keresett, 5 százalékkal kevesebbet, mint a 2007-es üzleti évben.

A leépítés különösen súlyosan érinti az openSUSE projektet. A Linux Magazine értesülése szerint az elbocsátott közel 100 emberből 30 a 160 fős openSUSE projekt dolgozói közül került ki. Vagyis miközben a vállalat összességében csak az alkalmazottak kevesebb mint két és fél százalékát bocsátotta el, a leépítés az openSUSE projekten belül már közel 20 százalékos. Pascal Bleser és Bryen Yunashko közös közleményben arra bíztatják a kirúgott alkalmazottakat, hogy közösségi alapon dolgozzanak tovább a projekten. Sam Varghese, az IT Wire szerzője ugyanakkor meglehetősen szkeptikus véleménynek adott hangot ezzel kapcsolatban.

Hogy mindez hogyan érinti az openSUSE projektet hosszabb távon, egyelőre még nehéz megmondani. Az egyetlen konkrét dolog, amit már most tudni lehet, hogy az egyes kiadások közötti intervallumot a korábbi hat hónapról nyolc hónapra növelték, így a következő, 11.2-es openSUSE kiadás szeptember helyett csak novemberben érkezhet. Ennek várhatóan az egyik legfőbb újdonsága a Debianból (és Ubuntuból) ismerős élő frissítés lehetőségének hivatalos támogatása.

Címkék: , , ,

A cikkhez nem lehet hozzászólni.