Irssi+BitlBee

Az egyik legjobb dolog, amire a számítógépünket használhatjuk, a kommunikáció: levelezhetünk, írogathatunk fórumokba, blogolhatunk, hozzászólhatunk a legkülönbözőbb témákhoz (akár olyasmihez is, amiről fogalmunk sincs), vagy cseveghetünk barátainkkal. Ez utóbbinak a legfőbb eszköze valamilyen felhasználóbarát csevegőkliens: Ubuntu alatt kézenfekvő választás például a Pidgin, ami része az alaptelepítésnek, és rendkívül sokféle protokolt ismer. Bár a legújabb csevegők sok szolgáltatása hiányzik belőle (például a hangátvitel, webkamera támogatás, illetve bizonyos izgő-mozgó-rezgő szolgáltatások), azonban sokszor ez teszi éppen jól használhatóvá: ha ugyanis több emberrel akarunk egyszerre beszélgetni, ezek kifejezetten zavaróak tudnak lenni.

Van azonban, amikor már a Pidgin is túl sok. Ha tényleg csak beszélgetni szeretnénk, de azt a lehető leghatékonyabban, akkor valójában egyetlen dologra van szükségünk: egy csevegőablakra. Ilyenkor az a legjobb, ha mindent billentyűzetről tudunk csinálni, hogy ne kelljen ide-oda pakolni a kezünket, és lehetőség szerint gyorsan átlássuk, hogy mi történik a párhuzamos ablakokban. Ugyanakkor azt is jogosan várjuk el egy csevegőklienstől, hogy ne kelljen hozzá pilótavizsga, és az alapvető funkciókat gyorsan meg lehessen tanulni. Lehet, hogy a VIM a leghatékonyabb szövegszerkesztő, és a programozó legjobb barátja, azonban nem mindenki szán ennyi időt a barátkozásra, ha egyszerűen csak szöveget szeretne írni. Ez pedig a csevegőkliensek esetében sokszorosan is így van.

Szerencsére létezik olyan csevegőprogram, ami egyszerre rendkívül hatékony (akár a vim), és ugyanakkor nem igényel különösebb előtanulmányokat a használata: ez az irssi. Bár az irssi konzolos alkalmazás, azonban grafikus felületen terminálablakban futtatva szépen beolvad a rendszerbe. Míg a legtöbb desktop alkalmazás esetén a konzolozás nem tűnik célravezetőnek (akárki akármit mond, grafikázni például sokkal intuitívabban lehet, ha látjuk is, mit csinálunk), addig csevegés közben ez nem zavaró: hiszen mindenképpen egy ablakba gépelgetünk.

Az irssi alapból egy IRC kliens, méghozzá fajtája egyik legjobbja: a dokumentációjába belepillantva rögtön láthatjuk, milyen sok funkcióval és lehetőséggel rendelkezik, aminek mi egyébként valószínűleg csak a töredékét fogjuk használni. A telepítésében nincs semmi varázslat (hacsak a csomagkezelés csodáját nem tekintjük annak): Ubuntun vagy Debianon egy apt-get install irssi parancssal hamar célt érünk. Ezt követően az irssi parancs kiadásával rögtön el is tudjuk indítani.

Ha elindítottuk a programot, akár rögtön csatlakozhatunk is valamelyik IRC hálózatra. Persze előtte nem árt, ha adunk magunknak egy nevet, hogy ha felmegyünk egy szobába, rögtön lássák a többiek, kivel is állnak szemben. Ha ugyanazt a nevet szeretnénk használni IRC-n, ami a felhasználónevünk, akkor nincs különösebb tennivalónk, hiszen ez lesz az alapértelmezett. Amennyiben szeretnénk ezt megváltozatni, adjuk ki irssiben a /set nick név parancsot, ahol értelemszerűen a név az, ahogy magunkat szeretnénk azonosítani. Ezt követően csatlakozzunk a hálózathoz. Freenode esetén ezt a /connect irc.freenode.com paranccsal tehetjük meg. Ha regisztrált a felhasználónevünk, akkor adjuk meg a jelszavunkat is: /msg nickserv identify jelszó. Ezután pedig lépjünk be abba a szobába, ahol csevegni szeretnénk: például a Magyar Ubuntu Közösség csatornájára a /join #ubuntu-hu utasítással léphetünk be.

Ezzel rögtön be is léptünk a csatornára, és máris beszélgethetünk. Ha lemaradtunk volna valamiről, a Page Up és Page Down gombokkal lapozhatunk fel és le. Ha esetleg több beszélgetésben is részt veszünk, az alt+jobbra nyíl és alt+balra nyíl kombinációkkal lépkedhetünk közöttük. Ha konkrétan tudjuk, hányas ablakra szeretnénk ugrani, azt az alt+szám kombinációval tehetjük meg. Alul, az Act: felirat mellett láthatjuk, hogy éppen melyik ablakon van történés: a sötétkék szám státuszüzenetet jelent, a fehér azt, hogy valaki írt az adott szobában, a rózsaszín pedig azt jelzi, hogy kifejezetten nekünk üzentek. A szobában tartózkodók listáját a /n paranccsal tudjuk lekérni.

Ha egy ablakot szeretnénk bezárni, azt a /wc (window close) beírásával tehetjük meg, ha elegánsan szeretnénk kilépni egy szobából, azt a /part utasítással tehetjük, ha pedig szeretnénk kilépni az irssiből, akkor elég, ha annyit írunk be, hogy /exit. Természetesen az irssinek ezernyi lehetősége van, így ha ennél többet is szeretnénk használni belőle, mindenképpen érdemes elolvasni a hivatalos dokumentációját.

Persze nem mindig csak IRC-zni akar az ember: hiszen ott a Gtalk, az MSN, és még ezernyi más olyan protokol, amin jókat lehet beszélgetni. Alapból ezeket az irssi nem támogatja, azonban van erre egy kifejezetten elegáns és ötletes megoldás: ez pedig a bitlbee. A bitlbee egy olyan kiszolgáló alkalmazás, ami hidat képez bármilyen IRC kliens és a különféle csevegőprotokollok között: gyakorlatilag egy különleges IRC szerverről van szó.

A telepítése pedig nem bonyolultabb, mint meghámozni egy narancsot (és valószínűleg rövidebb ideig is tart): Ubuntun (vagy más aptot használó rendszeren) elég kiadni egy sudo apt-get install bitlbee parancsot, és pár másodpercen belül le is zajlik a telepítés. Ezután indítsuk el a kiszolgálót: sudo /etc/init.d/bitlbee start, majd, ha még nem futna, indítsuk el az irssi-t.

Ezután irssi-vel csatlakozzunk a helyileg futó bitlbee szerverhez: /connect localhost. Vagy ha a helyi hálózaton fut egy másik gépben a bitlbee, akkor értelemszerűen localhost helyett annak az IP-címét adjuk meg. Léteznek nyilvános bitlbee szerverek is: ha ilyenhez csatlakozunk, akkor nem szükséges a saját gépünkre telepíteni. Ugyanakkor itt fontos megemlíteni, hogy a bitlbee kiszolgáló tárolja az IM hozzáférésünk adatait (a jelszót is), így ha nem bízunk meg maradéktalanul a nyilvános szolgáltatóban, akkor inkább a saját gépünkön futassuk a kiszolgálót.

Miután csatlakoztunk a bitlbee kiszolgálónkhoz, első lépésként regisztráljuk magunkat: ezt a bitlbee ablakában a register jelszó parancs kiadásával tehetjük meg. Válasszunk biztonságos jelszót, mert ez fogja védeni majd az IM hozzáférésünk jelszavát is! Ezután adjuk meg a hozzáférésünk adatait. Ezt Gtalk esetén az alábbi paranccsal tehetjük meg: account add jabber név@gmail.com jelszó talk.google.com:5223:ssl. MSN esetén pedig így: account add msn felhasználónév jelszó. Erről bővebben (például hogy hogyan csatlakozzunk más népszerű szolgáltatásokhoz) az Ubuntu Wiki kapcsolódó oldalán találunk információkat.

Ha hozzáadtuk az összes hozzáférésünket, az account on paranccsal tudjuk ezeket egyszerre aktiválni. Ha beírjuk a bitlbee ablakába a blist utasítást, láthatjuk az elérhető partnereinket. Beszélgetést a /query név beírásával tudunk kezdeményezni, az ablakot pedig, akár csak irc esetén, a /wc beírásával tudjuk bezárni. Ha ennél többet is szeretnénk tudni a bitlbee-ről, Nonoo oldalán találunk egy lenyűgözően hosszú és részletes, magyar nyelvű útmutatót.

Mint látható, az irssi, bár konzolos alkalmazás, használata mégis gyorsan elsajátítható. Bitlbee-vel kiegészítve pedig rendkívül ügyes párost alkotnak. Különösen jó szolgálatot tehetnek például egy 701-es Eee PC-n, ahol a kijelző meglehetősen szűkös, így sokat számít, hogy mennyire hatékonyan tudjuk kihasználni a rendelkezésre álló területet. Nos, irssivel és bitlbeevel nagyon.

Címkék: , ,

A cikkhez nem lehet hozzászólni.