Ubuntu Tweak

Múlt héten indult el egy új közösség, a Ubuntu Power User Community. Amint arról a Mogorva Mormota is beszámolt már, a projekt egyik legfontosabb célkitűzése a Kitchen Sink, vagyis egy olyan központi alkalmazás kifejlesztése, melynek segítségével a kísérletező kedvű felhasználók igényeiknek megfelelően alakíthatják a rendszert. Ez nem feltétlen jelenti egy teljesen új alkalmazás létrehozását: jelen pillanatban az tűnik legvalószínűbbnek, hogy az Ubuntu Tweaket egészítik ki további funkciókkal.


Az Ubuntu Tweak stabil kiadását egyszerűen telepíthetjük a megfelelő PPA tárolóból. A stabil kiadás mellett elérhető a napi frissítésű fejlesztői kiadás is a tesztelők számára, így egyszerűen megnézhetjük, hogy hol tart jelen pillanatban az alkalmazás. Az Ubuntu Tweak 0.6-os verziószámú, fejlesztés alatt álló ágának legfontosabb újdonsága a rugalmas plugin rendszer bevezetése, amely lehetővé teszi, hogy a legtöbbet kritizált, csomagkezeléssel kapcsolatos része külső modulba kerüljön. A másik fontos újdonság a megújult felhasználói felület, ami az Ubuntu One konfigurációs ablakát idézi. A felső, sötétszürke sávban három gomb kapott helyet: Overview, Tweaks és Admin. Az Overview alatt tömör áttekintést láthatunk a gépünk legfontosabb jellemzőiről, a Tweaks szolgál a lényegi változtatások elvégzésére, míg az Admin gomb jelen pillanatban nem működik.

A Tweaks oldal négy szekcióra oszlik: A Startup részben a bejelentkezéssel és munkamenettel kapcsolatos beállítási lehetőségeket találjuk. A Desktop részben a felhasználói felületet konfigurálhatjuk: itt módosíthatjuk a Compizzal, GNOME-mal valamint az ablakkezelővel kapcsolatos beállításokat, megadhatjuk, hogy milyen ikonok jelenjenek meg az asztalon és biztonsági mentést készíthetünk a gconfban tárolt beállításokról. A Personal részben az alapértelmezett mappák elérési útjait szerkeszthetjük, valamint különféle billentyűkombinációkhoz rendelhetünk tetszőleges parancsokat. A System rész a rendszerbeállítások módosítására szolgál: itt változtathatjuk meg az egyes fájltípusokhoz rendelt alkalmazásokat, finomhangolhatjuk a Nautilus működését, valamint elvégezhetünk néhány, energiagazdálkodással és biztonsággal kapcsolatos beállítást.

Az Ubuntu Tweak egy nagyon ügyes kis alkalmazás, melynek segítségével egyszerűen elvégezhetünk jó pár olyan beállítást, melyet egyébként csak nehézkesebben találnánk meg, vagy akár magunktól eszünkbe sem jutna, hogy módosítható. Hiányoznak viszont még a Unity felülettel kapcsolatos konfigurációs lehetőségek. Az alkalmazás fejlesztője, Tualatrix Chou tervei szerint hamarosan ezek is bekerülnek a programba, így az Ubuntu Tweak tökéletesen megfelelhet a power userek elvárásainak.

Címkék: , ,

A cikkhez nem lehet hozzászólni.