WebM

A Google I/O 2010 konferencia első napján, május 19-én a Google bejelentette a WebM projektet. A WebM projekt célja egy olyan kiváló minőségű, nyílt videoformátum létrehozása, ami szabadon elérhető mindenki számára. A Google 2009 augusztusában vásárolta meg a videotömörítési technológiák fejlesztésével foglalkozó On2 Technologiest. A vásárlási folyamat idén február 16-án zárult le, ezt követően az FSF február 17-én nyílt levélben kérte a Google-t, hogy nyissa meg a formátumot, és használja azt a YouTube-on. A WebM pontosan ezt valósítja meg: az On2-tól jött VP8 videokodek, a Vorbis hangkodek és a Matroska médiakonténer összekapcsolásával létrejött egy teljesen szabad formátum.


A Google bejelentésével a Mozilla fejlesztéseit követő hacks.mozilla.org oldal is foglalkozik, amiből kiderül, hogy a formátum támogatása még a bejelentés napján bekerül a Firefox 4 fejlesztői változatába. A hírből azt is megtudhatjuk, hogy hamarosan az összes YouTube video át lesz kódolva ebbe a formátumba, és már most is több mint 1,2 millió film érhető el ilyen formában. A WebM támogatás nem csak a Firefoxban jelenik meg, hanem természetesen a Google saját böngészőjében, a Google Chrome-ban, valamint a nyílt forrású Chromiumban is. A Chromiumba várhatóan ma éjszaka kerül be, így azokhoz, akik a napi frissítésű PPA tárolót használják, hamarosan meg is érkezhet. A WebM támogatás a böngészők mellett a GNOME asztali környezet multimédiás keretrendszerébe, a GStreamerbe is bekerül, így egyszerűen nézhetünk és kódolhatunk ilyen formátumban filmeket majd Ubuntuval.

A szabad WebM formátum végre utat nyithat a HTML5 videonak, aminek a terjedését eddig az hátráltatta, hogy két videoformátum versengett egymással: a szabadalmakkal védett, de jobb minőséggel és szélesebb támogatottsággal bíró H.264 és a szabad Ogg Theora. Bár a H.264 formátumhoz kapcsolódó szabadalmakat kezelő MPEG LA 2010 februárjában bejelentette, hogy a streaming media szolgáltatásokkal kapcsolatosan 2015-ig ingyenesen, licencdíj fizetése nélkül használható marad a formátum, azt azonban nem lehet tudni, hogy ezt követően mi lesz. Éppen ezért a Mozilla Firefox böngészője csak a szabad Ogg Theora formátumot támogatta. A mindenki számára elérhető és szabadon felhasználható WebM formátum azonban feloldja ezt a problémát.

A WebM formátum már most is széles iparági támogatással bír, hiszen a bejelentés szerint olyan vállalatok állnak máris mögötte, mint az Adobe, az AMD, az ARM, a Logitech, a Marvel, a MIPS, az Nvidia, a Qualcomm vagy a Texas Instruments. A formátum tehát rendkívül széles körben támogatott, amit jól jelez az is, hogy a korábbi hírekkel szemben a Microsoft böngészőjének következő kiadása, az Internet Explorer 9 a H.264 formátum mellett a VP8-at is támogatni fogja, ha a felhasználó telepítette a szükséges kodeket. A WebM formátum előretörése az Ubuntu felhasználók számára azt jelenti, hogy végre lesz egy egységes, széles körben támogatott formátum, ami szabadon felkerülhet az Ubuntu Live CD-jére is, így minden egyéb telepítgetés nélkül, rögtön nézhetünk online videókat a YouTube-on.

Címkék: , , , , , ,

A cikkhez nem lehet hozzászólni.