Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

Mark Shuttleworth bejelentette blogjában, hogy az Ubuntu 10.10-es kiadása a Maverick Meerkat fejlesztői kódnevet viseli majd. A Meerkat magyarul szurikátát jelent, míg a Maverick szó esetében már nehezebb a fordítás: a Longman szótár szerint egy olyan nem hétköznapi személy, aki a saját útját járja, és gyakran rendkívül sikeres. A Maverick Meerkat fejlesztése a Lucid Lynx megjelenése után, májusban kezdődik, és a kiadási ütemterv szerint a megjelenése 2010. október 28-án várható. A következő kiadás fejlesztési céljait a május 10-e és 14-e között Belgiumban megrendezésre kerülő Ubuntu fejlesztői találkozón (UDS, vagyis Ubuntu Developer Summit) határozzák meg. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a főbb irányokkal kapcsolatban ne lenne elképzelése Mark Shuttleworthnek: ezekbe pedig a blogbejegyzése segítségével mi is nyerhetünk némi betekintést.

A blogbejegyzésből kiderül, hogy az Ubuntu három fő területre fókuszál: a netbookok, a cloud computing és a közösségi szolgáltatások. A netbookok területét érintő legfontosabb hír, hogy várhatóan ismét megújul az Ubuntu Netbook Edition felhasználói felülete. A legutóbb tavaly októberben az Ubuntu 9.10 megjelenésével újult meg a Netbook Edition (akkori nevén Netbook Remix), úgy tűnik azonban, hogy egy év elteltével ismét izgalmas változásokra számíthatunk. Ahogy Mark megfogalmazta, a cél az, hogy az Ubuntuban legyen a leggyorsabb a rendszerindulás, az internetre csatlakozás és a böngészés. Vagyis az, hogy az Ubuntu Netbook Edition legyen a legjobb desktop OS netbookokra, a hétköznapi felhasználók és a hozzáértők számára egyaránt.

A másik fontos terület a cloud felhasználás: az Ubuntu ezen a területen egyre fontosabb szereplővé válik, amit jól jelez az, hogy egy felmérés szerint az Amazon EC2 rendszerén az Ubuntu a legjelentősebb operációs rendszer. Az Ubuntu előretöréséről a cloud platformon az Ars Technica is beszámolt nemrégiben. A jövőben az a Canonical célja, hogy még egyszerűbbé tegyék a cloud rendszerek kiépítését, és akár több ezernyi gép központi menedzsmentjét. Ebben nyilván fontos szerepet szánnak az Eucalyptus technológiának.

Az Ubuntu felhasználók számára azonban a legizgalmasabbnak ígérkező fejlesztési irány a közösségi szolgáltatások további integrációja. A Social from the Start néven ismertté vált projektet az elmúlt hónapokban folyamatosan nyomon követte a Mogorva Mormota is, és a fejlesztések első látványos eredményei az Ubuntu hamarosan megjelenő kiadásában, a Lucid Lynxben debütálnak majd. Ez azonban csak a kezdet, és a Maverick Meerkatban további izgalmas újdonságok várhatók még ezen a területen. A Social from the Start olyan fejlesztéseket egyesít már jelen pillanatban is, mint a Gwibber, a Me Menu, de bizonyos szempontból ide sorolható az Ubuntu One is. Mark a blogbejegyzésében kiemelte, hogy az elmúlt években egyre több és több adatot töltöttünk fel a webre, különféle oldalakra: itt az ideje, hogy az így épült közösségi hálózatokat visszahozzuk a mindennapi számítógépes környezetünkbe. A címjegyzékünket és az ismerőseink listáját pedig szinkronizálni kell, hogy a mobiltelefonoktól kezdve a webes hozzáférésig bárhonnan elérhessük ezeket az információkat.

A Maverick Meerkat elhozza a változás idejét, az Ubuntu fejlesztők pedig nem félnek hallgatni az idő szavára: ezért ebben a kiadásban sok újdonságra számíthatunk. A végső cél az, hogy az Ubuntu és a szabad szoftver felkerüljön minden olyan PC-re, amit a nagy gyártók kínálnak. Bár a Maverick időben fog érkezni, ezzel együtt a fejlesztés során különösen nagy hangsúlyt fog kapni az innováció. Most, hogy megjelenik az LTS kiadás, itt a remek alkalom, hogy kicsit felrázzák a dolgokat. Mark arra bíztatja a fejlesztőket, hogy gyűjtsék össze a legjobb ötleteket és a legnagyobb tehetségeket, és ne féljenek a radikális újdonságoktól az elkövetkezendő két évben. A szurikáták könnyűek, gyorsak és szeretik a közösségi életet – és pont ezek a céljai ennek a kiadásnak. A rendszerindulás már most is rendkívül gyors, de még mindig van lehetőség a gyorsításra. A közösségi szolgáltatások már most is a rendszer részét képezik, de az integráció lehet még szorosabb, és további alkalmazásokba is beépülhet. A szurikáták családszeretők, ezért fontos, hogy az Ubuntu jól teljesítsen a családi netbookon is. A szurikáták okosak, és folyamatosan tanulnak egymástól – ez az, ami az Ubuntu közösséget is naggyá teszi.

Címkék: ,

A cikkhez nem lehet hozzászólni.